Free counter and web stats

donderdag 16 mei 2019

De uitleg.......

Zoals beloofd een uitleg over het coma gebeuren.
Dit is zover wij het zelf ook begrijpen.
We hebben hier niet veel uitleg over gekregen, dus vooral veel zelf opgezocht.

Dit stuk heeft Jacques geschreven en ik schrijf aan het eind nog een stukje gewoon blog.

Zoals beloofd hier even een stukje over coma.

 Lazlo is in coma geraakt als gevolg van zuurstof te kort in zijn hersenen door de hartstilstand aan het eind van de operatie. Hierdoor heeft hij hersenbeschadiging opgelopen. Wat de uiteindelijke gevolgen van deze hersenbeschadiging zal zijn, is niet te voorspellen. Dit is voor elk persoon anders, de tijd zal het leren.

 Coma is een toestand van bewusteloosheid die van de buitenkant lijkt op slaap, van waaruit mensen niet gewekt kunnen worden. Coma is altijd tijdelijk en duurt meestal niet langer dan 3 tot 4 weken. Wanneer de persoon uit coma ‘ontwaakt’ en de ogen opent, wordt vastgesteld of er sprake is van een volledig bewustzijn of van een laagbewuste toestand.

 Ze hebben het hier over een periode van 3 a 4 weken. Bij Lazlo heeft dit wat langer geduurd. Wij zelf denken dat dit komt omdat Lazlo eerst nog moest herstellen van de zware operatie en alle complicaties die er waren. Volgens ons is alle energie gegaan naar het herstel van de operatie en pas toen Lazlo daar van hersteld was, is het proces van herstel van het hersenletsel begonnen. Maar dat zijn onze leken gedachten.

 Toen Lazlo weer terug kwam in Nederland zat hij net op het randje van laagbewuste toestand. Hij kon na flink aandringen net z’n tong uitsteken.

 Inmiddels zijn we een aantal weken verder en heeft hij heel veel kleine stapjes gemaakt. Die uiteindelijk best als resultaat 1 grote stap genoemd mag worden.

 We kunnen nu wel concluderen dat Lazlo niet meer in coma is en dat misschien wel het stadium van laagbewustzijn ook wel gepasseerd is.

 Lazlo reageert op prikkels, kan opdrachten uitvoeren zoals ogen open en dichtdoen, armen en voeten bewegen. Hij kan water drinken uit een rietje. Zelfs communiceren is mogelijk. Hij kan praten, maar dit is lastig omdat hij nog niet z’n spraakapparaat kan bedienen. Maar ook zonder apparaat gaat dit best goed.

 Hoe nu verder. Eigenlijk zou Lazlo naar een revalidatiecentrum moeten. Het probleem is alleen dat Lazlo aan de thuisbeademing zit en blijkbaar zijn er niet of nauwelijks revalidatiecentra die hier mee om kunnen gaan.

 Er is dus in heel Nederland maar 1 revalidatiecentrum waar ze dit kunnen. Omdat dit dan weer op een soort van IC afdeling is van het revalidatiecentrum mag hij hier ook maar 6 weken blijven. Om daar goed te kunnen revalideren moet hij op een bepaald niveau zitten om zoveel mogelijk profijt te hebben. Hij moet sterk genoeg zijn om die intensieve revalidatie aan te kunnen om het beste resultaat te bereiken in die 6 weken.

 We zitten nu in een soort van niemandsland tot dat Lazlo sterk genoeg is voor die revalidatie. Er wordt nu uiteraard wel van alles gedaan om hem zo ver te krijgen. Hij krijgt fysio in het ziekenhuis en als hij ter overbrugging naar huis komt dan krijgt hij ook thuis 5 dagen in de week fysio.

 Tot zover wat uitleg over coma en een update over de algemene toestand van Lazlo Groet Jacques


Gisteren geen blog geschreven, dit omdat ik niet zelf in het ziekenhuis ben geweest.
Ons lieve vriendinnetje heeft samen met Lazlo haar verjaardag in het ziekenhuis gevierd.
We hadden cadeautjes neer gezet als verrassing, maar dat had Féline de avond ervoor al een beetje verraden.

Gisteren is de logopedie langs geweest om te kijken voor een spraakversterkend apparaat waar Lazlo nu mee om zou kunnen gaan.
Dit is allemaal nog niet helemaal gelukt maar dit wordt vervolgd.

Verder gisteren op de statafel gestaan en dat is heel goed gegaan.

Lazlo heeft gisteren een hoop lol gehad met iedereen die bij hem is geweest.
Hij heeft veel gelachen is mij verteld.
Ook 's avonds toen er nog oud klasgenootjes waren was het gezellig geweest.

Vandaag zijn we met bed en al naar de daktuin geweest.
Lazlo vond het erg fijn, lekker met z'n gezicht in de wind en af en toe een klein beetje zon.
Hij lag lekker ingepakt onder de dekens en wij hebben een beetje kou zitten lijden, want het was niet heel erg aangenaam weer.

Daarna kwam de fysio en heeft Lazlo nog even gefietst op de bedfiets.
En nu wordt hij door de buuf gemasseerd.
Hij gaf aan dat hij het fijn vond dat ze dit ging doen.

Ook vandaag weer een gesprek gehad met allerlei disciplines.
Hier is niet zoveel anders uitgekomen dan vorige week.
Wel dat het zeker nog wel minimaal een week duurt voordat Lazlo eventueel naar huis gaat.

Ook werd er meegedeeld dat Lazlo wel heel goede vorderingen maakt de afgelopen weken.
Ze zijn daar heel tevreden over.

Morgen geen blog, dan zijn wij er een dagje niet.

4 opmerkingen:

  1. Miste het blog al, bedankt voor de uitleg en het ziet r al met al toch hoopvol uit lieverds, vergeleken met maand geleden toch al veel meer communicatie mogelijk gelukkig ! Nu hopen dat cnditie straks op peil is voor revalidatie en mijn gevoel zegt dat jullie dat thuis sneller voor elkaar krijgen dan in EMC. dikke kus en ik stuur een beetje zon mee XX

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een hoop gebeurd maar wat een vechters met resultaat. Grote bewondering van hier.
    Knuffels. Wil

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een hoop gebeurd maar wat een vechters met resultaat. Grote bewondering van hier.
    Knuffels. Wil

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi geschreven Jacques! Heb grote bewondering voor jullie, petje af xx

    BeantwoordenVerwijderen